La Casa d'Oficis del projecte 'Treball als Barris - Dinamo XII' finalitza obres d'adequació i restauració a l'edifici de l'Anònima


18/12/2018

Un grup de joves menors de 25 anys residents al Centre Històric han treballat durant un any en treballs d’adequació dels accessos principals de les dues naus, la remodelació dels lavabos, fent repassos de guix i pintura als paraments de l’entrada principal, inclosa la porta d’entrada, així com la instal·lació elèctrica per il·luminar els accessos a la xemeneia per la planta soterrani.


 

La Casa d’Oficis del projecte DINAMO ha finalitzat unes obres que s’han desenvolupat a l’Edifici Segre, també conegut com a Edifici de l’Anònima, un emblemàtic edifici municipal situat al Centre Històric, obra d'Ignasi Oms i Ponsa, considerat com l’arquitecte més destacat  del Modernisme a Manresa. Després de sis mesos de formació, a finals de juny els joves participants del projecte van iniciar el seu període de contracte durant el qual han intensificat les intervencions d’adequació i restauració de la fàbrica i el seu entorn.

Els detalls del desenvolupament de projecte i els resultats finals d’aquestes actuacions han estat presentats avui “in situ”, en un acte de cloenda que ha comptat amb la presència de la regidora d'Ocupació i Emprenedoria de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; el director de la Casa d’Oficis, Jordi Sánchez; les tècniques Cristina Amat i Lourdes Estany; el monitor docent, Albert Casas; i els alumnes que han participat en aquest projecte (Marc Bertran, Yassin Haddi, Brandon Bellot, Dauda Dieudonne, Youssouph Yassama, Diego Pascual Campillos i Joan Marc Descals).

Cristina Cruz ha tingut paraules de felicitació i agraïment per a tots els joves que han participat en aquest projecte, així com els tècnics, tècniques i monitors que ho han fet possible. Per a la regidora “aquesta és una iniciativa que ajuda a la millora i el foment de l'ocupabilitat del col·lectiu de persones joves residents al Nucli Antic, i suposa també una important dosi de motivació per a ells,  ja que participen en un projecte que els fa créixer individualment i també millora la qualitat de vida del seu entorn”.

Al seu torn, Jordi Sánchez, Albert Casas i els joves que han participat en el projecte han anat detallant tots els punts i aspectes treballats durant aquests mesos, molts dels quals han suposat millores importants en temes de seguretat (cablejat, eliminació d’obstacles, millores dels accessos i sortides d’emergència d’un espai que cada cop és més utilitzat en diverses activitats de promoció econòmica i culturals tant de barri com de ciutat.  

Principals actuacions realitzades

Entre les principals intervencions realitzades a la fàbrica pels participants a la Casa d’Oficis destaca el sanejament interior de la nau principal; la eliminació de cablejat i elements metàl·lics, quadres elèctrics, arrebossat i enguixat de trams de paret; la construcció de la rampa d’accés per a persones amb mobilitat reduïda i d’un element exterior situat a la banda esquerra de la nau principal.

Els treballs d’adequació han inclòs també la substitució de part del panot hidràulic de la nau interior (s’han canviat unes 400 peces de panot) i el descobriment i restauració d’un dels costat de la base de la xemeneia a la nau principal. Aquesta ha estat una de les tasques de restauració destacades per la dedicació del grup i perquè era un element amagat a la fàbrica.

L’actuació a la fàbrica de l’Anònima s’ha completat amb la restauració de finestres i portes de fusta, la restauració de trams d’obra vista exterior i la realització d’un trencadís.

La Casa d’Oficis, un programa per a la millora de l’ocupabilitat

La Casa d’Oficis és un programa de Formació i Treball que té per objectiu la millora de l’ocupabilitat de 8 joves menors de 25 anys residents al Nucli Antic de Manresa, en situació d’atur, i amb un nivell de formació igual o superior a la ESO. Es va iniciar el 30 de desembre, té una durada d’un any i combina formació en construcció (gener-juny) amb la contractació posterior dels joves (juliol-desembre).

El projecte ha aconseguit un doble objectiu: millorar les possibilitats de trobar feina o el retorn al sistema educatiu d’un grup de joves del barri i, alhora, que aquests joves treballin pel propi barri rehabilitant-hi un equipament que cada vegada acollirà més esdeveniments i actes.

Cal recordar que la Casa d’Oficis-Treball als Barris ja va desenvolupar durant l’any 2017 un projecte semblant al realitzat ara a  l’Anònima, en aquell cas van ser les obres d’adequació a la segona planta de la Fàbrica del Salt, coneguda popularment com la Fàbrica de l’Aranya, uns treballs que van significar un canvi de cara i una renovació important d’aquest important edifici del patrimoni industrial de la ciutat.

El Projecte de Treball als Barris està subvencionat pel SOC, el Ministerio de Empleo i el gestiona el Centre d’Iniciatives per l’Ocupació de l’Ajuntament de Manresa.

 

 

 

 

Protreball - Plaça Cots núm. 5-7, 08240 Manresa - +34 93 877 64 90 - info@promanresa.cat